Antonio Sammartino

Rođen:15.06.1961. (Mundimitar, Campobasso, Italija)

Preminuo:21.11.2021. (Mundimitar, Campobasso, Italija)

Dob: 60

U 60. godini života danas je iznenada preminuo Antonio Sammartino, istaknuti moliški kulturni djelatnik i etablirani hrvatsko-talijanski publicist.

Iza njega među moliškim Hrvatima u Italiji ostaju kapitalna leksikološka djela kao što su: Rječnik moliškohrvatskoga govora Mundimitra (suautor s Agostinom Piccoli) i Gramatika moliškohrvatskoga jezika. Upravo je Antonio Sammartino zaslužan za tiskanje te leksikološke riznice s one bane mora, klasificirane kao hrvatski idiom iz kruga štokavsko-ikavskih govora s elementima čakavštine, kojeg su izbjegli Hrvati donijeli sredinom drugog tisućljeća u talijansku pokrajinu Molise.

“Od desetak naselja u kojima se govorilo hrvatski danas se hrvatski može čuti samo u Mundimitru i Kruču”, upozoravao je za života Antonio.

Dokazao se tijekom posljednjih trideset godina kao jedan od najistaknutijih moliških Hrvata. Rođen je 15. lipnja 1961. u Mundimitru, a školovao se u Moliseu u radišnoj moliško-hrvatskoj obitelji, zalažući se od ranoga djetinjstva za što bolji status moliško-hrvatske zajednice u Italiji.

Od 2004. do 2010. godine bio je počasni konzul Republike Hrvatske u pokrajini Molise, zagovarajući međudržavnu kulturnu i obrazovnu razmjenu. Obnašao je dužnost dopredsjednika Saveza hrvatskih zajednica u Italiji. Bio je utemeljitelj i predsjednik Saveza moliškohrvatskih kulturnih udruga.

Sjećamo ga se i kao agilnog organizatora mnoštva stručnih skupova, promocija, glazbeno-scenskih priredbi, izložbi i inih kulturnih manifestacija s manjinskom tematikom.

Višedesetljetni je suradnik Hrvatske matice iseljenika, objavljujući zapise u svim Matičinim serijskim publikacijama od Glasnika Foruma hrvatskih manjina do časopisa Matica i Matičina godišnjaka Hrvatskog iseljeničkog zbornika.

Bio je predsjednik i osnivač Zaklade „Agostina Piccoli” koja ima za cilj očuvanje moliškohrvatskog jezika i tradicije.

Autor je brojnih radova usredotočenih na moliško-hrvatsku zajednicu razasutih u periodici. Bio je predsjednik žirija Zaklade „Agostina Piccoli” natječaja za književna ostvarenja te je uredio više zbirki pjesama koje su pristigle na natječaj. Urednik je i izdanja najrazličitijeg žanra koja kao temu imaju izazove moliško-hrvatske zajednice.

Organizator je niza konferencija i autor izložbi koje je priređivao u Italiji, Hrvatskoj, Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj.

Antonio Sammartino bio je cijenjeni član Društva hrvatskih književnika. Bio je i čestit čovjek, veliki hrvatski i talijanski patriot, brižan otac i plodan kulturni djelatnik.

Za njim tuguje kći Francesca Sammartino i supruga Vesna koje su mu bile mile i životne družice i vrijedne suradnice, budući su kao kreativne profesorice sudjelovale u njegovim brojnim projektima vezanim za afirmaciju talijansko-hrvatskih kulturnih veza.


Vesna Kukavica
FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje