Daroslav Miklaušić

Rođen:18.06.1947. (Zagreb, Hrvatska)

Preminuo:03.03.2021. (Beč, Austrija)

Dob: 73

Zagreb

Mirogoj

Pater Daroslav (Ivan) Miklaušić, dugogodišnji dušobrižnik Hrvatske katoličke misije Beč, preminuo je jučer u glavnom gradu Austrije, u 74. godini života, 57. redovništva i 48. svećeništva.

Rođen je 1947. godine u Zagrebu, kao posljednji od četvero djece u obitelji oca Vojka iz Zadra i majke Blaženke rođ. Štromar iz Petrinje.

Djetinjstvo je proveo u selu Donja Lomnica, a osnovnu školu pohađao je u Zagrebu. Kao 15-godišnjak otišao je u sjemenište. Od 1964. do 1965. vrijeme je provodio u Cerniku gdje je bio u novicijatu, nakon kojeg se vratio u Zagreb i završio gimnaziju.

Prije nego što je nastavio sa studijem, 1967. otišao je u vojsku na dvije godine. Zatim je bio bogoslov na Trsatu gdje su franjevci imali studij filozofije. Spletom okolnosti otišao je u Tirol, točnije u Schwaz. Naime, franjevci su u Austriji tražili bogoslove franjevce koji će doći kod njih studirati.

Za đakona je zaređen 17. prosinca 1972. godine u Innsbrucku, dok ga je za svećenika 12. kolovoza 1973. godine zaredio opat St. Moritza, nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Provincijal ga je pet godina poslije poslao u Australiju, u našu misiju u Sydneyu (Summer Hill) gdje je boravio četiri godine. Vizu je čekao u Virovitici pa je tamo bio na službi od 1984. do 1986. godine.

Godine 1990. vratio se u Hrvatsku i prvih 12 mjeseci proveo u Našicama. Nakon pet godina djelovanja u župi Petrovsko iznad Krapine, 1996. je otišao u Čakovec i obavljao službu vjeroučitelja u Građevinskoj školi. Godine 1997. s fra Ilijom Vrdoljakom došao je u Hrvatsku katoličku misiju Beč.

“Kada dođete liječniku on vas prvo pita ima li netko u vašoj obitelji tu i tu bolest. Tako je i mene pitao ima li tko u mojoj obitelji šećer. Ja sam rekao ima djed i odmah su mi odgovorili da je to to, nasljedni faktor. Moj djed jest imao šećer, ali umro je zbog neke prehlade. Ja sam šećer otkrio sasvim slučajno, kada je kod nas na ispomoći bio fra Rozo Brkić koji je svojoj majci kupio aparat za mjerenje šećera u krvi i tako je on isprobavajući aparat svima nama izmjerio šećer. Nisam siguran da bi šećer dobio po djedu, skloniji sam misliti da sam ga dobio jer sam uvijek dobro jeo, napose u Slavoniji, u Cerniku”, rekao je fra Dragoslav za magazin “Naša riječ” u lipnja 2017. godine.

Ukop njegova tijela bit će na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje