Domagoj Ante Petrić

Rođen:08.06.1938. (Zagreb, Hrvatska)

Preminuo:24.10.2021. (Zagreb, Hrvatska)

Dob: 83

U Zagrebu je preminuo Domagoj Ante Petrić, istaknuti publicist i političar te povratnik iz Argentine. Obnašao je niz visokih dužnosti u Ministarstvu povratka i iseljeništva, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a bio je i zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika.

Domagoj Ante Petrić rođen je u Zagrebu 8. lipnja 1938., a Hrvatsku je s obitelji napustio u svibnju 1945. Preživio je Bleiburg te proveo rano djetinjstvo i prve školske dane u izbjegličkim logorima u Italiji, nakon čega se s roditeljima i sestrom Višnjom 1947. nastanio u Argentini.

Novinarstvom se bavio od studentskih dana te je bio parlamentarni izvjestitelj, ali i glavni urednik časopisa Planteo i Armas y Geostrategia. Španjolska agencija EFE, katolička AICA te talijanske ANSA i IPS objavljivale su njegove članke i izvješća.

Na radiopostajama u Buenos Airesu, Argentina, El Mundo, America i Belgrano vodio je i uređivao emisije. Obnašao je dužnosti u Predsjedništvu Republike Argentine, u Tajništvu za demokratizaciju kulture i u Savjetu predsjednika Republike, a bio je i gostujući profesor političkoga novinarstva na argentinskom sveučilištu „John F. Kennedy”. Također je bio tajnik za kulturu i informiranje u prvom predstavništvu Republike Hrvatske u Argentini.

Godine 1995., nakon pola stoljeća egzila, na poziv prvoga hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana vratio se u domovinu Hrvatsku, gdje je imenovan pomoćnikom ministra u Ministarstvu povratka i useljeništva, zatim je dvijetisućitih djelovao u službi za Hrvate izvan domovine u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a potom do umirovljenja obnašao dužnost doravnatelja Hrvatske matice iseljenika. Bio je član Argentinskoga društva pisaca i novinarskog društva „Circulo de la Prensa”. Član je bio predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnog društva i kolumnist na hrvatskome i španjolskome jeziku internetskog portala hrsvijet.net. Nositelj je triju najviših državnih odličja za rad u korist Republike Hrvatske.

Među njegovim djelima izdvajamo Asi sangraba la Argentina, Buenos Aires 1980. Bitno je istaknuti kako su mu mnogobrojni članci i studije, reportaže i kolumne razasute u najprestižnijoj hrvatskoj periodici u domovini i inozemstvu. Njegovi su napisi i kolumne više od četiri desetljeća u argentinskom časopisu na španjolskom jeziku Studija Croatica (pokrenutom u rujnu 1960.) – bili glasnikom slobodne i demokratske hrvatske države, koja je zagovarajući i braneći pravo Hrvatske na neovisnost, pridonijela očuvanju hrvatske nacionalne svijesti u inozemstvu i time dala velik obol osamostaljenju Hrvatske 1990-ih.

Svojim kritičkim osvrtima na prilike u domovini poliglot Domagoj Ante Petrić omogućavao je mnogim hrvatskim iseljenicima hispanističkoga svijeta u Južnoj Americi da u svojim sredinama objektivno informiraju o tadašnjem položaju Hrvatske u Brozovoj „nesvrstanoj“ federaciji.

Svojim je domoljubnim i angažiranim djelovanjem na očuvanju hrvatske nacionalne svijesti dao veliki doprinos borbi za uspostavu demokratske hrvatske države, na čemu mu treba odati dužno priznanje.

Za njim tuguju njegova ljubljena supruga i djeca te brojni suradnici i prijatelji iz Argentine i mile mu domovine Hrvatske.

Počivao u miru Božjem!

Darko Mažuranić

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje