Ivica Mandić

Rođen:21.10.1923. (Vrdi, Bosna i Hercegovina)

Preminuo:17.10.2021. (Sydney Novi Južni Wales, Australija)

Dob: 97

Rookwood Catholic Cemetery

Umro je poznati Hrvat i domoljub, otac i djed, gospodin Ivica Mandić.

Ivica je rođen 21. listopada 1923. godine u selu Vrdi u Bosni, a veći dio svojih mladih dana proveo je u Bosanskom Brodu.

Za vrijeme Nezavisne države Hrvatske, još kao dječak, postao je članom Ustaškog pokreta i zaslugom je nagrađen činom vodnika.

Nakon rata bio je redar u austrijskom logoru, ali mu UDBA prijeti izručenjem u Jugoslaviju i tako u sigurnu smrt.

Svojom snalažljivošću preko njemačke emigrira u Australiju. Godine 1950. surađuje
s Hrvatima tog vremena i aktivno sudjeluje u stvaranju prvog “Australskog hrvatskog društva i postaje odbornikom. Tamo se upoznao s budućom suprugom Tinom Babić, s kojom je imao četvero djece.

Ivica je pripadao čvrstom naraštaju Hrvata koji su beskompromisno bili odani svojoj domovini i svom apsolutnom pravu na slobodnu i Neovisnu Državu Hrvatsku.

Za tu svetu svrhu aktivno je radio kroz članstvo u H. N. Otporu gdje je bio utemeljitelj “Drina Press” grafičke kompanije u Španjolskoj, a bio je i rizničar u otporovom društvu “Ante Vrban” u Sydneyu.

Ivica je bio član Hrvatskog društva Sydney, (sada Concord) i davao je potporu - novčano, moralno i tjelesno - svim akcijama koje su bile usmjerene stvaranju slobodne i Neovisne Države Hrvatske.

Po uspostavi Republike Hrvatske 1991. godine, u nekoliko navrata putuje u posjet rodbini. Svojom snalažljivošću, spretnošću i prijateljstvom Ivica je na razne načine pomagao mnogim Hrvatima u Sydneyu.

Počivao u Božjem miru!

Ožalošćeni ostaju: djeca Zvonko, Ante i Margareta, kao i unučad Madeline, Lucas, Rory i Maya.

OBITELJ BURKE I MANDIĆ

FOTO: Domovina

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje