Jandre Karall

Rođen:26.11.1934. (Veliki Borištof, Austrija)

Preminuo:23.08.2021. (Veliki Petrštof, Austrija)

Dob: 86

Svećenik Biskupije Željezno Jandre Karall preminuo je u ponedjeljak 23. kolovoza u 87. godini života.

Rođen je 26. studenoga 1934. godine u Velikom Borištofu. Za svećenika je zaređen 1958. godine. Službovao je u Rohuncu, Štikapronu i Bandolu. Bandol je bila ujedno njegova prva župa gdje je obnašao službu župnika dvanaest godina. Za to vrijeme je u Parapatićevom Brigu dao izgraditi kapelu posvećenu prvom kanoniziranom hrvatskom svecu Nikoli Taveliću i upravo će tu biti i pokopan. Od 1975. do umirovljenja 2000. bio je župnik Velikoga Petarštofa, a potom je bio dušobrižnik u državnoj bolnici u Borti. Posljednje vrijeme živio je u domu umirovljenika u Velikom Petarštofu.

Dugi niz godina bio ja nadzornik za hrvatski vjeronauk u Gradišću, a osim pastorala, bavio se i znanstvenim radom. Na Bečkom sveučilištu je 1967. obranio disertaciju o vjerskoj književnosti današnjih gradišćanskih Hrvata do početka 19. stoljeća. Bavio se i drugim gradišćanskohrvatskim temama te je redovito pisao tekstove za Crkveni glasnik.

Za svoje djelovanje Jandre Karall primio je priznanje Gradišća.

IKA

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje