Jerko Ljubetić

Rođen:05.07.1933. (Sutivan, Hrvatska)

Preminuo:09.07.2021. (Split, Hrvatska)

Dob: 88

Jerko Ljubetić se rodio (5. srpnja 1933.) u Sutivanu na Braču. Osnovnu i srednju školu pohađa u rodnom mjestu, u El Shattu i u Splitu gdje je i diplomirao hrvatski i engleski jezik na Višoj pedagoškoj školi. Istu grupu predmeta završava i na Filozofskom fakultetu u Zadru. Radio je u Splitu i izvan njega kao nastavnik, prevoditelj, novinar, urednik i odgovorni urednik u časopisu «Mogućnosti», urednik kulturne rubrike u «Nedjeljnoj Dalmaciji.

Od 1963. do 1965. održava nastavu hrvatskog jezika u školi «Republika Hrvatska» i «Hrvatskom domu» u Punta Arenasu, Čile. Po povratku u domovinu postaje savjetnik za strani jeziku u splitskom Zavodu za školstvo u kojem ostaje do umirovljenja 1995. Kroz to vrijeme dobiva jednomjesečne stipendije najprije za Veliku Britaniju, a potom za SAD. Još kao srednjoškolac je počeo objavljivati svoje radove, priče, osvrte, putopise, reportaže, feljtone u časopisima «Stvarnost», «Vidik», «Mogućnosti», na radiju i u novinama.

Jerko Ljubetić je među prvima u Hrvatskoj upozorio na bogatu i vrijednu književnost koju više od jednog stoljeća stvaraju čileanski pisci hrvatskog podrijetla, na njezine hrvatske komponente, odraze hrvatske kulture i tradicije koja je eksplicite i implicite utkana u njezinim djelima. O tome je govorio na simpoziju o književnosti između dviju domovina održanom u Zagrebu, 1988. godine, a o utjecaju hrvatske kulture i tradicije u latinoamaričkoj/čileanskoj literaturi izlagao je u okviru Sajma knjiga u Buenos Airesu, 1998.

Prijevodi njegovih napisa na španjolskom jeziku kao i osvrti o njegovoj djelatnosti u upoznavanju hrvatske javnosti s literaturom čilohrvatskih pisaca javljaju se i na internetskim stranicama društva čileanskih pisaca.

DHK

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje