John Ruzich

John Francis Ruzich rođen je u Chicagu 27. siječnja 1896. od hrvatskih roditelja Georgea Ružića i Helene Lubić. Odgojen je u autentičnom katoličkom domu gdje su je pobožnost i težak posao išli ruku pod ruku. Nakon završenih ranih školovanja John F. Ruzich upisuje medicinski fakultet na katoličkom sveučilištu „Loyola University“ u Chicagu.

Na 7. dan mjeseca lipnja 1917. ženi se s Ellom Margaret Klein. Tri godine kasnije uspješno završava studije medicine te 1920. godine postiže zvanje liječnika.

Nakon završenog studija slijede dvije godine stažiranja na prestižnom Columbus Memorial Hospital gdje biva fasciniran operacijama koje su radili eminentni profesori tadašnjeg vremena. Nakon završenog stažiranja, Dr. Ruzich je radio s poznatom profesorom medicine, dr. Lawrencom Rynom u istoj sveučičišnoj bolnici.

Godine 1933. Dr. Ruzich postaje predsjednik bolnice „Holy Cross“ u Chicagu te njen glavni kirurg. Na tim dužnostima ostaje kroz mnoge godine. Dr. Ruzich je kroz mnoge godine posebice pomagao sestre Sv. Kazimira te mnoge druge svećenike i časne sestre.

Zbog svoga iznimnog, odličnoga rada, godine 1934. postaje član Američke udruge kirurga (American College of Surgeons) te prima stupanj F.A.C.S. (Fellow of the American College of Surgeons).

Nakon deset godina dr. Ruzich biva izabran od samog dr. Maxa Thoreka utemeljitelja međunarodne udruge kirurga za put po južnoameričkim državama kako bi se procijenile i studirale bolnice južne Amerike u svrhu pomaganja istima.

U braku s Margaret imao je troje djece Dorothy, John F. Ruzich II i Norbert. Godine 1953. Dr. Ruzich je prihvatio veliki izazov učiniti djelo ljubavi. Naime molio ga je nadbiskup Thomas Hurley iz grada St. Augustine u Floridi da putuje u Zagreb, u tadašnju Jugoslaviju gdje je komunistički režim bio radikanlno protiv vjere i naroda kako bi medicinski pomogao zatvorenom i bolesnom kardinalu Alojziju Stepincu. Uz odobrenje američkog Kongresa, Dr. John Lawrence sa sveučilišta California (University of California) bio je određen kao suradnik dr. Ruzicha na ovom putu.

Obojica liječnika susrela su se na uzletištu J.F. Kennedy u New Yorku u srpnju 1953. te primivši blagoslov bostonskog kardinala Richarda Cushinga i kardinala New Yorka Francisa Spellamna pošli na put u komunističku zemlju.

Po dolasku u Zagreb odmah su održali sastanak s lokalnim liječnicima o stanju bolesnog kardinala i metodi liječenja. Slijedeći dan posjetili su kardinala Stepinca u kućnom pritovu u Krašiću. Kardinal je bio vrlo sretan vidjevši ih. Nakon pregleda koje su obavili, ubrzo su utvrdili da kardinal pati od poremećaja u krvi – “polycythemia vera rubrum”. Oba liječnika su shvatila kako je kardinal Stepinac patio i od velikog tereta koji nosi Crkva njegova naroda. Utisak dr. Ruzicha nakon susreta s kardinalom bijaše da je on zaista svet čovjek.

Dr. Ruzich je nekoliko puta posjećivao kardinala Stepinca. I sam je rekao: “Pronašao sam bez sumnje da je kardinal Stepinac živi svetac, osoba izvanrednih oznaka, čistoga i bistroga uma. Imao sam dovoljno razloga vjerovati da su njegovi unutarnji osjećaji bili istovjetni s osjećajima Sv. Pavla dok je bio zatvorenikom u Rimu. Čitamo u Poslanici Kološanima: ‘Veselim se sada zbog patnje koju podnosim za vas i što nedostaje u Kristovom trpljenju ja ispunjam u mojem tijelu poradi njegova tijela koje je Crkva.’”

U svojim bilješkama je zapisao i između ostaloga: „Vjerovati i raditi s Kristom, to je tajna života koja ne traje samo za život već za cijelu vječnost!”

Nakon odlaska iz Zagreba obojica liječnika su posjetila Vatikan te se susrela s Papom Pio XII. koji je i njima izrazio veliku brigu glede kardinala Stepinca. Godinu dana kasnije, Papa Pio XII udijelio je dr. Ruzichu veliku čast kada ga je imenovao Knezom Sv. Jurja. Ovu ceremoniju u ime Pape održao je Kardinal Strich u katedrali Imena Isusova u Chicagu. S ponosom je uvijek dr. Ruzich nosio ova odličja i govorio o njima.

Dr. John F. Ruzich preko 40 godina bio je službeni liječnik Hravtske katoličke zajednice (osnovane 1921.).

Umro je u Chicagu 28. travnja 1989. u 92. godini života. Pokopan je na groblju Holy Sepulchre u blizini pokojnih hrvatskih franjevaca od kojih su mnogi bili prijatelji Dr. Ruzicha.


jg


Notes/Izvori
Hrvatski katolički glasnik, rujan 1953. Str. 330.
Naša Nada, broj 5, 15. Svibanj 1989, str. 1
Naša Nada, broj 6, 15. lipnja 1989, str. 17.

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje