Ljubo Čuvalo

Rođen:29.02.1908. (Proboj, Bosna i Hercegovina)

Preminuo:24.01.1975. (Chicago, Illinois, Sjedinjene Američke Države)

Dob: 66

Rođen je 29. veljače 1908. godine u Proboju u Hercegovini. Nakon završene pučke škole u Vitini gimnaziju je pohađao na Širokom Brijegu. Članom Franjevačkog reda postao je 29. lipnja 1926. godine u franjevačkom samostanu na Humcu.

Studij filozofije i teologije pohađao je u Mostaru i Breslavi (Njemačka), a za svećenika je zaređen u Mostaru 5. studenog 1933.

Sljedeće godine odlazi u Englesku na studij engleskog jezika spremajući se poći među iseljene Hrvate u Americi. U Ameriku stiže u studenom 1935. Odmah po dolasku, fra Ljubo počinje pastoralno djelovati.

Služio je među Hrvatima na župama u New Yorku, Chicagu (Sv. Jeronim), Vancouveru, Portlandu, Milwaukeeju i Chicagu (Srce Isusovo).

Fra Ljubo je bio i vrlo uspješan prvi urednik tjednika Danica, pošto su ga hrvatski franjevaci preuzeli od gosp. Ivana Krešića. On je isto tako niz godina uređivao Hrvatski katolički glasnik i Hrvatski kalendar, te u Chicagu bio vrlo uključen u razne društvene i vjerske aktivnosti.

Fra Ljubo je obnašao dužnost savjetnika Kustodije od 1949. do 1952. godine. Nakon kraće bolesti, umro je u bolnici u Chicagu 24. siječnja 1975. u 66. godini života. Četiri dana kasnije, 28. siječnja, pokopan je među svojom braćom fratrima na groblju Holy Sepulchre.

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje