Mladen Čuvalo

Rođen:21.04.1939. (Proboj, Bosna i Hercegovina)

Preminuo:07.09.1991. (Chicago, Illinois, Sjedinjene Američke Države)

Dob: 52

Fra Mladen je rođen 21. travnja 1939. godine u Proboju u Hercegovini. Pučku je školu završio u Vitini, a gimnaziju u Splitu, Sinju i Visokom.

U Franjevački red stupio je 14. srpnja 1959. godine na Humcu kod Ljubuškog. Filozofsko-teološki studij pohapao je u Visokom, Ljubljani i Sarajevu, gdje je i zaređen za svećenika 10. srpnja 1966. godine.

U SAD je došao 16. ožujka 1967. godine. Nakon studija engleskog jezika u Washingtonu, D.C., fra Mladen je djelovao u župi Sv. Ćirila i Metoda u New Yorku, najprije kao župni pomoćnik, a od 1972. kao župnik.

U to vrijeme - ponajviše njegovim zalaganjem - Hrvati su se premjestili iz stare i neugledne u novu i veću crkvu na Manhattanu, osnovan je župni radio program te kupljena hrvatska zemlja u New Jerseyju.

Na toj službi ostaje fra Mladen do 1979. godine. Nakon toga je boravio u Bevaer Fallsu, Norvalu, Clevelandu i Fronhletainu (Austrija). U Norvalu se posebice zauzimao za kupnju zemljišta koje je kasnije postalo središtem okupljanja tamošnjih Hrvata.

Nakon kraće bolesti, preminuo je 7. rujna 1991. u Chicagu. Pokopan je u franjevačkoj grobnici na groblju Holy Sepulchre u Chicagu.

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje