Neda Miranda Blažević Krietzman

Rođena:01.01.1951. (Gračac, Hrvatska)

Preminula:19.10.2021. (San Diego, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države)

Dob: 70

25.10.2021.

12:00pm

Zagreb

U Velikoj dvorani na Krematoriju

U utorak 19. listopada u 71. godini preminula je Neda Miranda Blažević Krietzman, članica Društva hrvatskih književnika.

Neda Miranda Blažević Krietzman rođena je 1. siječnja 1951. u Gračacu u Hrvatskoj. Odrasla je u Zagrebu. Studij komparativne književnosti i sociologije završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radila je kao urednica u Obrazovnom programu na Radio Zagrebu od 1981. do 1989. Od 1993. do 2007. bila je profesorica komparativne književnosti i interdisciplinarnih studija na Sveučilištu sv. Katarine u američkome gradu St. Paulu. Od 2007. živjela je i radila u San Diegu u Kaliforniji i u Zagrebu.

Prvu zbirku pjesama Zebra preko St. Ruka objavila je 1976. u izdanju Matice Hrvatske. Do 2015. objavila je 12 knjiga pjesama na hrvatskom, njemačkom, engleskom i francuskom, četiri romana (na hrvatskom i engleskom), tri knjige pripovijedaka, dvije knjige eseja na engleskom, dvije radio drame, dva filmska scenarija i tri kazališne drame (na hrvatskom i engleskom). Za knjigu pjesama Vezuvska vrata (Fraktura, Zaprešić, 2011.) primila je 2012. DHK-ovu nagradu “Tin Ujević”.

Za dvojezični ep Dioklecijanova Palača-Diocletian’s Palace (DHK/The Bridge, Zagreb, 2008; s engleskog preveo Mate Maras) primila je nagradu Udruženja pisaca San Diega za najbolju knjigu poezije, 2009.

Za knjigu eseja na engleskom, On Both Sides of the Language (Na obje strane jezika), primila je 2005. priznanje za izvrsnost u pisanju.

Pisala je na engleskom i hrvatskom. Pjesme, priče i eseje objavila je u mnogim hrvatskim, talijanskim, francuskim, njemačkim i američkim antologijama i časopisima. Primila je nekoliko međunarodnih stipendija za književnost i umjetnost.

Slikarstvom se počela aktivno baviti 1976. Likovno se usavršila u Zapadnom Berlinu. Održala je 15 samostalnih izložaba slika na platnu crteža, skulptura, instalacija, fotografija i foto-kolaža u muzejima, kulturnim centrima i galerijama u Zagrebu, Hvaru, Osijeku, Splitu, Rovinju, Berlinu, Minneapolisu, St. Paulu, Winoni, Elk Riveru, New Yorku, La Jolli i San Diegu.

Sprovod će biti u ponedjeljak 25. listopada u 12 sati u Velikoj dvorani na Krematoriju u Zagrebu, javlja Društvo hrvatskih književnika.

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje