Oton Knezović

Rođen:27.01.1890. (Cerno, Bosna i Hercegovina)

Preminuo:19.10.1964. (Chicago, Illinois, Sjedinjene Američke Države)

Dob: 74

Fra Oton se rodio u Cernu kod Ljubuškog na 27. dan mjeseca siječnja 1890. godine. Pučku školu završio je u Ljubuškom, a gimnaziju na Širokom Brijegu. Franjevac je postao na Humcu 12. kolovoza 1910. godine.

Studij filozofije i teologije završio je u Mostaru, gdje je i zaređen za svećenika 28. lipnja 1915. Godinu dana je pastoralno djelovao na Širokom Brijegu, a nakon toga upisao studij slavistike i hrvatske povijesti u Zagrebu. Uspješno je doktorirao 1920. i odmah postao profesorom na širokobriješkoj Gimnaziji.

Službu profesora obavljao je sve do kraja rata (1945.), kada je uspio pobjeći u Austriju. U improviziranoj gimnaziji za slovenske izbjeglice u Linzu predavao je povijest. Zatim bježi u Italiju, gdje djeluje kao profesor na franjevačkoj gimnaziji u Grottamare.

U SAD je došao krajem 1950. godine. Fra Oton se iscrpno bavio pisanjem. Objavljeno je nekoliko njegovih djela iz hrvatske povijesti i književnosti. Kratko je djelovao na hrvatskim župama Srca Isusova u Chicagu i sv. Josipa u St. Louisu.

Nakon boravka u franjevačkoj rezidenciji u Gulf Breezeu vraća se u Chicago te boravi u franjevačkom samostanu sv. Ante sve do svoje smrti.

Umro je u utorak 19. listopada 1964. godine u 74. godini života. Pokopan je 21. listopada na groblju Holy Sepulchre u Chicagu. Fra Oton je autor djela: Franjevački idealizam i svećenik na oltaru, Pokolj hrvatske vojske, Englesko-hrvatska gramatika te pisac članaka u brojnim listovima.

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje