Šandor Matoric

Rođen:19.10.1963. (Starin, Mađarska)

Preminuo:19.12.2021. (Starin, Mađarska)

Dob: 58

Iznenada nakon kratke i teške bolesti od posljedica COVID-19 napustio nas je 19. prosinca 2021. godine načelnik Starina Šandor Matoric.

Šandor Matoric rođen je 19. listopada 1963. godine u Starinu u hrvatskoj obitelji od majke Ane i oca Karla. Nakon osnovne škole završio je ugostiteljsku školu. Bavio se cijeli život ugostiteljstvom i trgovinom, vlasnik je nadaleko poznate starinske Seoske gostione.

Šandor Matoric bio je izrazito aktivan i u hrvatskom društveno –političkom životu grada Šeljina i svoga rodnog sela Starina. Od 2010. do 2014. je zastupnik mjesne samouprave Starina, a od 2014. do 2019. načelnik Starina ponovno izabran za načelnika 2019. godine. Uz njegovo ime veže se niz projekata u Starinu tako i obnova seoskog doma kulture. Inicijator je brojnih veza s naseljima preko Drave tako s Grubišnim Poljem, Sopjem. Od 2014 do 2019. zastupnik je Hrvatske samouprave Šeljina čiji je predsjednik bio od 2010. do 2014. godine, zastupnik od 2006. do 2010. godine. Manifestacije Dravsko proljeća ne bi bilo bez Šandora kao ni niza drugih velikih projekta suradnje Hrvata s dviju obala Drave. Bio je motor pokretač suradnje dvaju prijateljskih naselja Starina i Sopja.

Šandor Matoric bio je muž, otac, sin i brat. Šandor je bio prijatelj. Moj prijatelj. Prijatelj brojnih ljudi. Čovjek otvorene duše i srca čije su ruke bile široke kao Jadransko more ili polja Podravine koju je toliko volio ili brzaci nemirne Drave čiji je svaki val dnevno pozdravljao. Pregolema tuga i bol uvukla se u naša srca, srca svih onih koji su znali i poznavali Šonjija. Bol je jaka, gubitak ogroman za njegove najmilije, obitelj, prijatelje, rodno selo, Hrvate u Podravini, i šire. Teško nalazim riječi dragi prijatelju. Srce mi je kao stisnuta šaka puno bola i nevjerice.

Neka Ti je laka podravska zemlja dragi Šandore.


TEKST I FOTO: Branka Pavić Blažetin

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje