Vlado Milunić

Rođen:03.03.1941. (Zagreb, Hrvatska)

Preminuo:17.09.2022. (Prag, Češka)

Dob: 81

Češki arhitekt hrvatskog podrijetla Vlado Milunić preminuo je nakon duge bolesti. Njegova najpoznatija zgrada je "Kuća koja pleše" u Pragu za koju je dobio nekoliko nagrada.

U Prag je preselio 1956. godine. Nakon završetka studija arhitekture na Češkom tehničkom sveučilištu, ondje je bio i profesor.

Kuća koja pleše, Ginger i Fred, sagrađena je sredinom 1990-ih godina i jedan je od najpoznatijih simbola Praga.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala ga je 2019. Redom Ante Starčevića za promicanje hrvatsko-češkog prijateljstva.

U karijeri je projektirao brojne javne zgrade, među kojima se ističu domovi umirovljenika u Pragu, Dom kulture Sedlec-Prčice, Dom djece i mladeži Modřany, stambeni kompleks Zvijezda, stacionar za hendikepiranu djecu u Českim Budějovicama te više obiteljskih kuća.

Radio je i na preuređenju dijelova stare gradske jezgre i panelnih stambenih naselja u Pragu i Bratislavi, a i jedan je od autora Češke četvrti u Šangaju. Projektirao je radarski toranj u Zračnoj luci Václava Havela u Pragu, prašku galeriju Ungelt.


FOTO: Wikipedia

Nema upisa

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje