Zdravko Sančević

Rođen:20.01.1931. (Crkvena, Bosna i Hercegovina)

Preminuo:21.09.2021. (Caracas, Capital District, Venezuela)

Dob: 90

U Caracasu je 21. rujna 2021. preminuo dr. Zdravko Sančević. Rođen je 20. siječnja 1931. godine u Crkveni u BiH, a s roditeljima je 1948. stigao u Venezuelu, piše Hrvatska matica iseljenika.

Kao doktor znanosti, profesor i osnivač Naftne škole Centralnog sveučilišta Venezuele (UCV) bio je na visokim tehničkim pozicijama u venecuelanskoj naftnoj industriji (PDVSA). Sudjelovao je u osnivanju i usmjeravanju hrvatskih institucija u Venezueli: Venezuelski hrvatski centar, Venezuelski hrvatski odbor, Venezuelska hrvatska katolička misija i Hrvatski dom C.A.

Od 1991. do 1998. u Hrvatskoj je bio pukovnik Hrvatske vojske, ministar u koalicijskoj vladi, ministar iseljeništva, predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta u Zagrebu, veleposlanik Republike Hrvatske i dekan Diplomatskog zbora u Bosni te zamjenik za dijasporu u Hrvatskom saboru. Godine 1999. vratio se u Venezuelu kao Ad Honorem generalni konzul Republike Hrvatske u Bolivarskoj Republici Venezueli, na dužnosti koju je obnašao do 2013. godine.

Autor je znanstvenih djela, eseja i knjiga hrvatske tematike. Odlikovan je brojnim venecuelanskim i hrvatskim odlikovanjima. Dobio je, među inim, i Zlatnu diplomu humanista desetljeća Međunarodne lige humanista.

Izražavamo iskrenu sućut njegovoj obitelji: sinovima ing. Tomásu Sančeviću Žanku, dr. Radovanu Sančeviću Žanku, eocc. Damiru Sančeviću Žanku i kćeri Adriani Sančević Žanko; njegovim kćerima Maríji Fernandi Aristeguieta de Sančević i Mileni González de Sančević; unucima; nećacima i drugoj rodbini i prijateljima, piše Hrvatska matica iseljenika.

Erica Z

09.10.2021. 21:37

Krasan covjek. Veliki hrvatski rodoljub. Strasno puno je ucinio za Lijepu Nasu Domovinu. Upoznali smo ga u Hrvatsku za vrijeme Domovinskog Rata. Tesko kad ta generacija hrvatski velikana umiraju.

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje